La demanda de transport públic disminueix en el primer cap de setmana de confinament municipal

Els modes ferroviaris han tingut una reducció de la demanda del 55-60%, respecte l’any anterior aquest passat divendres, i del 70-80% el cap de setmana, dissabte i el diumenge. Recordem que els diversos operadors segueixen de manera important els protocols d'higiene i desinfecció així com la renovació constant de l'aire.

metro
02/11/2020 - 14:21 h

Divendres passat, a les 6 del matí, començava el confinament municipal de cap de setmana a Barcelona, segons la mesura establerta per la Generalitat de Catalunya a tot el territori, i que ha durat fins aquest dilluns a les 6 hores.

En aquest període de 72 hores, la restricció de la mobilitat ha tingut una conseqüència directa en la baixada de la demanda al transport públic de l’àrea de Barcelona, que s’ha reduït significativament.

Els modes ferroviaris han tingut una reducció de la demanda del 55-60%, respecte l’any anterior aquest passat divendres, i del 70-80% el cap de setmana, dissabte i el diumenge. Les dades al transport interurbà per carretera són equiparables a les del transport ferroviari, mentre que el servei d’autobusos urbans de Barcelona i l’àrea metropolitana la caiguda no ha sigut tant pronunciada, en tractar-se fonamentalment de trajectes dins del terme municipal.

Cal recordar, però, que no tots els desplaçaments entre municipis estaven prohibits: els laborals, per exemple, seguien estan permesos. De la mateixa manera, aquest cap de setmana era possible desplaçar-se dins de la comarca per visitar els cementiris.

Ventilació i protocols de desinfecció

D’altra banda, i tenint en compte el creixent reconeixement de la importància de la ventilació d’espais tancats com a mesura preventiva per frenar els contagis de la covid-19, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) vol recordar que tots els modes ferroviaris de la xarxa de l’àrea de Barcelona renoven l’aire constantment a través de sistemes de ventilació.

Els temps de renovació de l’aire interior dels vehicles, mantenint les portes tancades, són cada 2,5 minuts ens el cas del metro, entre 3 i 5 minuts en els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre 8 i 10 minuts al servei de Rodalies, segons el model de comboi, i de 5 minuts al tramvia.

Alhora, cal tenir en compte que aquest temps s’escurça amb l’obertura de portes a les estacions. En la majoria de serveis, els períodes entre obertures de portes, són inferiors als 3 minuts.

Finalment, tots els operadors de la xarxa, han aconseguit ja, o es troben en procés d’aconseguir, el certificat que acredita les seves xarxes d’espai segur davant la covid-19 per part certificadores com Applus o AENOR.

Així mateix, les mesures que els operadors han pres i prenen pel que fa a la desinfecció de vehicles i espais queden, doncs, acreditades com a correctes i adequades.

FONT: ATM.