Noves superàrees de joc accessibles per a una ciutat jugable i inclusiva

L’any vinent la ciutat arribarà a les 12 superàrees de joc, espais de grans dimensions dissenyats per a la diversió i l’experimentació, i el 2024 se n’afegiran dues més, de manera que en total seran més del doble que ara. Aquests nous espais seran accessibles per garantir el joc a tots els infants i permetran fomentar, a més, la vida comunitària als barris.

..
18/05/2022 - 16:26 h - Urbanisme i infraestructures Ajuntament de Barcelona

Entre els nou-cents espais públics dedicats al joc infantil de la ciutat actualment hi ha cinc superàrees de joc, a Sant Andreu, Nou Barris, Sant Martí i l’Eixample, com la del pop gegant, al parc de la Pegaso, o la de la balena, al parc Central de Nou Barris. Són espais situats en llocs que conviden a passar-hi el dia, pensats per a diferents edats i capacitats motrius, i alguns es dissenyen a partir de processos de cocreació amb nens i nenes i adolescents dels barris. A més, tenen elements de joc que no es troben en cap altre lloc de la ciutat i funcionen com a pol d’atracció; de fet, el 17% dels visitants d’aquest tipus d’espais no són del mateix barri.

Donada la bona acollida ciutadana, entre el 2023 i el 2024 es construiran nou superàrees de joc més als districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts i l’Eixample:

 • Parc Central de la Marina del Prat Vermell
 • Parc de la Colònia Castells
 • Parc de la Canòpia
 • Parc de Can Batlló 
 • Jardins de Màlaga
 • Parc de la Barceloneta
 • Alfons el Magnànim
 • Parc del Poblenou
 • Parc del Canòdrom

El gener de l’any que ve ja s’hauran instal·lat les superàrees següents:

 • Les Torres d’Alfons el Magnànim, al carrer d’Alfons el Magnànim (Sant Martí): tindrà l’element de joc més alt de la ciutat, dues torres de 4,5 metres i 5 metres d’altura, respectivament, d’on surten uns tobogans en espiral. L’àrea farà més de 600 metres quadrats i tindrà elements de joc únics a la ciutat, com un gronxador col·laboratiu de corda.
 • La Platgeta del Poblenou, al parc del Poblenou (Sant Martí): espai de joc de 800 metres quadrats que reproduirà un paisatge dunar de cautxú, amb tobogans, muntanyetes per escalar i el conjunt de gronxadors més gran de la ciutat. 
 • Constel·lació Barceloneta, al parc de la Barceloneta (Ciutat Vella): més de 1.000 metres quadrats amb una constel·lació de jocs enmig dels arbres. Hi haurà hamaques, un gran sorral amb diferents nivells, un laberint i tot un seguit de meteorits que semblen caiguts del cel.

Durant el 2023 s’aniran executant, paral·lelament a les obres dels parcs de què formaran part, les superàrees següents: 

 • Parc del Canòdrom, al Congrés i els Indians, a Sant Andreu: s’oferirà un element singular fet d’una xarxa plena d’activitats lúdiques per jugar per sobre i per sota.
 • Parc de la Colònia Castells, a les Corts: tindrà elements per escalar i gronxadors.
 • Parc de Can Batlló, a Sants-Montjuïc: hi haurà un gran tobogan que baixarà al voltant d’una columna central i diversos gronxadors que aprofitaran les estructures que es mantenen d’una antiga nau del recinte.
 • Parc Central de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc: hi haurà, dispersos en tota la superfície del parc, gronxadors, una tirolina i diferents elements de fusta que senyalitzaran un recorregut per a curses.

I per al 2024 hi ha projectades la del parc de les Glòries i la dels jardins de Màlaga, que serà l’àrea de joc més gran de tota la ciutat. Totes dues seran totalment accessibles. Entre els objectius hi ha el d’incrementar les oportunitats de joc de les persones amb diversitat funcional i persones amb discapacitat augmentant el joc inclusiu i l’accessibilitat a les àrees de joc. Actualment, de les 906 àrees de joc de la ciutat 21 són totalment accessibles, i el 2024 està previst arribar a 55 àrees de joc totalment accessibles; això farà possible que el 90% de la població tingui una àrea amb totes les activitats lúdiques accessibles molt a prop de casa. 

Àrees de joc millors i espais nous per refrescar-se

L’impuls tant de les noves superàrees de joc com de l’accessibilitat formen part d’un seguit d’actuacions que també inclouen la renovació i creació d’àrees de joc i nous jocs d’aigua, amb una inversió de 18 milions d’euros. Actualment ja s’han fet més d’un centenar de renovacions o àrees noves i es preveu que el 2024 s’arribi a 229. 

D’altra banda, per protegir els infants de les onades de calor i les altes temperatures, l’estiu del 2023 ja estaran en marxa els jocs d’aigua als jardins del Baix Guinardó, i l’estiu del 2024 n’hi haurà al Bon Pastor, al parc del Canòdrom de Sant Andreu, al parc de les Glòries, a Can Batlló i a vuit emplaçaments més que s’acabaran de concretar en el marc del Pla de barris.

Les superàrees de joc s’emmarquen en les mesures del Pla de joc a l’espai públic per garantir el dret al joc de la infància a l’espai públic, que també es materialitza en projectes com la transformació dels patis escolars en espais naturalitzats, coeducatius i comunitaris, on es pugui jugar i aprendre a l’aire lliure; el programa “Protegim les escoles”, que també ha millorat les condicions de l’espai públic on fan vida els nens i nenes i les famílies, o “Juguem a les places”, amb dinamitzacions de joc en trenta places de la ciutat, entre altres.

Entre els beneficis d’una ciutat jugable destaquen el benestar físic, social, mental i afectiu dels nens i nenes gràcies al contacte amb la natura i poder gaudir de temps d’oci i de relació amb altres persones.