Tall en el servei de TRAM entre les estacions de Glòries i Can Jaumandreu

23/01/2019 - 13:02

Transport públic. Consulteu el Pla Alternatiu de Transport que inclou un servei de bus llançadora com alternativa per a la majoria de viatgers afectats, així com el transbordament a peu entre les línies afectades i la línia T4

L’afectació s’iniciarà el proper 27 de gener i durarà fins a finals d’abril de 2019. El dia 27, el tall serà més extens i abastarà des de Glòries fins a Sant Martí de Provençals. A partir del 28, l’afectació quedarà instaurada entre Glòries i Can Jaumandreu.

Les obres dels túnels de la plaça de les Glòries impliquen, temporalment, afectacions sobre el servei de TRAM a causa dels treballs que s’estan executant en aquest àmbit de la ciutat.

Així, el 27 de gener, dia en què es duran a terme els treballs per habilitar Can Jaumandreu com a terminal provisional, el pas del tramvia quedarà interromput entre Glòries i Sant Martí de Provençals, i a partir del 28 de gener i fins a finals d’abril, s’implantarà el tall de servei entre les parades de Glòries i Can Jaumandreu.

Per tal de minimitzar les afectacions sobre els usuaris, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità i l’empresa TRAM, han treballat en l’elaboració i l’aplicació d’un Pla Alternatiu de Transport que permeti als usuaris del tramvia arribar a la seva destinació de la manera més fàcil i ràpida possible.

El Pla inclou un servei de busos llançadora per cobrir el tram afectat.

Obres en marxa

Els treballs entre el carrer Badajoz i la Rambla de Poblenou segueixen el calendari previst i des del mes d’octubre s’està executant el mur de pilons del costat mar i el mur de pantalles centrals. Per aquest motiu, tot el trànsit de la Gran Via es troba desplaçat al costat muntanya.

L’avanç de l’execució dels pilons i les pantalles han permès executar les lloses del túnel entre els carrers de Badajoz i Escultors Claperós i simultàniament s’està treballant en el desviament de serveis que travessen la gran via de les Corts Catalanes o discorren en la traça de les estructures a construir, com ara línies de Mitja Tensió d’ENDESA, Telefònica, Gas Natural i altres serveis.

No obstant, a la fase d’obres que ara s’inicia, s’han d’executar els pilons del costat mar entre els carrers Llacuna i Sant Joan de Malta en una zona que està molt a prop de la catenària i de les vies del tramvia. Per dur a terme aquesta actuació es requereix la desconnexió elèctrica de la catenària que alimenta el servei de tramvia. Per aquest motiu s’ha de procedir al tall del servei de tramvia entre les parades Glòries i Can Jaumandreu durant 3 mesos, amb l’objectiu d’executar les obres amb garantia de qualitat i seguretat, eliminant-ne el risc d’incidents.

Afectació a la xarxa de tramvia

El tall de les vies de TRAM entre les parades de Glòries (Meridiana-sud) i Can Jaumandreu (Gran Via –Rambla del Poblenou) afectarà la circulació en ambdós sentits de les línies T5 i T6 de TRAM.

La línia T4, que també dona servei a la parada de Glòries, no es veurà afectada i seguirà el seu trajecte entre Ciutadella|Vila Olímpica i l’Estació de Sant Adrià de la forma habitual.

D’aquesta manera, les línies T5 i T6 del TRAM no prestaran servei a les estacions de Glòries i La Farinera i l’estació de Can Jaumandreu es convertirà en estació terminal per als tramvies que han de canviar de sentit, i que no podran continuar fins a Glòries. En dia feiner, el tall afectarà unes 4.900 usuaris del tramvia.

Pla Alternatiu de Transport 

Per tal de minimitzar les afectacions, l’Ajuntament de Barcelona, l’Autoritat de Transport Metropolità i l’empresa TRAM han elaborat un Pla Alternatiu de Transport que inclou un servei de bus llançadora com alternativa per a la majoria de viatgers afectats així com el transbordament a peu entre les línies afectades i la línia T4 .

El recorregut i les parades dels busos serà el següent:

Des de Glòries a La Farinera
• Sortida des de l’estació de Glòries (cruïlla Meridiana-Encants carril bus plaça de les Glòries)
• Carril bus plaça de les Glòries fins a cruïlla Diagonal
• Circulació per la zona de vies del tramvia
• Parada a l’andana sentit Besòs de l’estació de TRAM de La Farinera

Des de La Farinera a Can Jaumandreu
• Sortida des de l’estació de La Farinera
• Carril lateral Gran Via fins a la Rambla del Poblenou
• Parada a l’estació de Can Jaumandreu a la zona amb capacitat de dos carrils al lateral de la Gran Via/Rambla del Poblenou

Des de Can Jaumandreu a Glòries
• Sortida des de l’estació a la Rambla del Poblenou
• Incorporació al lateral de la C-31/Gran Via fins al carrer Bilbao
• Carrer Bilbao fins a gir al carrer Tànger
• Carrer Tànger fins a Meridiana.
• Gir a Meridiana i circulació fins la zona tancada a la circulació, per realitzar parada entre les estacions de Glòries de TRAM i Metro.

L’usuari validarà el seu bitllet dins de l’autobús com si accedís al tramvia. Les parades del tramvia sense servei mantindran les seves màquines dispensadores automàtiques de bitllets en funcionament.

Així, els usuaris que hagin de desplaçar-se en aquest entorn i es vegin afectats per la interrupció del servei tindran les següents opcions:
• Línia T4 de TRAM per als desplaçaments entre Glòries i les estacions de la línia T6 a l’entorn de Sant Adrià de Besòs.
• Bus H12 i L2 de Metro per als desplaçaments entre Glòries i les estacions de la Gran Via i les estacions de la L5 de Sant Adrià de Besòs i Badalona.
• Servei de bus alternatiu entre les estacions de Glòries, la Farinera i Can Jaumandreu.