Veïns, representants d'entitats i tècnics participen en el programa de superilles

29/12/2014 - 13:59

El propòsit principal de la sessió era compartir idees, reflexios i propostes del que es vol i pot arribar a ser l’àmbit de les superilles de Sants i Hostafrancs.

El passat 16 de desembre de 2014 es va desenvolupar a l’auditori del centre cívic Casinet d’Hostafrancs el primer taller participatiu de programa de superilles que s’inicia als barris de Sants i Hostafrancs. Entre els participants comptaven amb veïns i veïnes, representants d’entitats i equipaments de Sants i Hostafrancs, tècnics de l’Ajuntament i un bon nombre de membres de la xarxa de signants del compromís per la Sostenibilitat.

El propòsit principal de la sessió era compartir idees, reflexios i propostes del que es vol i pot arribar a ser l’àmbit de les superilles de Sants i Hostafrancs. La jornada es va iniciar a les 18h amb la benvinguda per part de Jordi Martí i Galbis, Regidor del districte de Sants-Montjuïc, i una presentació, del què és el programa superilles i com es pretén desenvolupar, per part d’Ariadna Miquel, cap de prospectiva i Laia Torras, cap de participació de la direcció de Projectes d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament. Ambdos van fer èmfasi en la importància de la participació i la implicació ciutadana en aquesta nova iniciativa. Seguidament la Laia Torras va donar pas a la projecció d’un vídeo sobre el concepte de superilla i el seu potencial, amb entrevistes a Salvador Rueda, director de l’Agència d’Ecologia Urbana, i Francesc Magrinyà, professor d’urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de Recreant Cruïlles.

Tot seguit els asistents van participar en un taller de futur, en què van expressar els seus desitjos de com voldrien que fossin les superilles d’aquí a quatre anys a partir dels titulars que voldrien llegir als diaris locals. Als titulars es van exposar temes ben diversos que es van agrupar en mobilitat, soroll, qualitat de l’aire, verd urbà, sostenibilitat, espai públic, energia, participació, teixit social, apoderament i patrimoni cultural.  

En base als centres d’interès als quals apuntaven els titulars, els participants es van repartir en tres grups (Verd Urbà- Espai públic – Energia, Mobilitat – Soroll – Qualitat de l’aire, Teixit social – Sostenibilitat – Cultura) per fer propoestes d’iniciatives concretes, aplicables a les superilles de Sants i Hostafrancs en un termini màxim de tres anys que ajudarien a assolir aquest futur imaginar. Les propostes van ser tant d’actuacions a entomar per part de l’Ajuntament com a través del treball en xarxa i la col·laboració d’entitats i de totes les persones interessades. Aquesta pluja d’ideees es va recollir per escrit en dos plafons ( Propostes i Observacions) i de manera esquemàtica en plànols de la zona.

A la web de Barcelona+Sostenible es poden consultar els plànols de delimitació de les superilles i de tita la documentació descriptiva de l’àmbit amb que els participants comptaven com a material de suport.

Consulteu la documentació de diagnosi elaborada per l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, i la seva proposta d’indicadors de sostenibilitat.

Per finalitzar, es va fer una breu posada en comú de les aportacions a cada grup i es van apuntar els propers passos a seguir: es farà un informe que recollirà totes les aportacions de la sessió, el grup impulsor de les superilles, format per associacions veïnals i tècnics de l’Ajuntament, hi seguirà treballant de manera permanent i es convocarà una nova sessió de participació en un mes per avançar en la concreció de les propostes.

Va concloure la jornada Francesc Xavier Esteve, conseller al Districte de Sants-Montjuïc, subrallant la importància del programa de superilles per impulsar l’economia, la sostenibilitat i la qualitat de vida a la ciutat de Barcelona i es va convidar als assistents a seguir fent propostes a través de la plataforma coinnovació al repte superilles Sants i Hostafrancs.