Barcelona se suma de nou a la Setmana Sense Soroll

Del 22 al 28 d’abril se celebra la Setmana Sense Soroll 2024 amb tot un seguit d’activitats per conscienciar la ciutadania sobre la problemàtica de la contaminació acústica i mitjançant la difusió de les mesures i iniciatives que es duen a terme per prevenir l’excés de soroll.

..
22/04/2024 - 08:24 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

Amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll (24 d’abril) se celebra la Setmana Sense Soroll 2024, del 22 al 28 d’abril, amb activitats per conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica.

Enguany la setmana arriba amb el lema “Gaudeix del silenci”, de manera que vol posar l’accent en totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

La setmana està organitzada per la Generalitat de Catalunya i aglutina totes les iniciatives, promogudes tant per administracions com per entitats, escoles i associacions, amb les quals posar en comú les solucions al problema del soroll que viuen diàriament moltes persones i com aquest afecta a diversos col·lectius.

Activitats a Barcelona

Durant aquests dies s’ofereixen diverses activitats educatives a la ciutat de Barcelona per a la població en general, la comunitat educativa i altres organitzacions. L’objectiu és promoure la prevenció de la contaminació acústica.

Hi haurà tallers, rutes i experiències sensorials a càrrec de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).

Programa d’activitats 2024

Quin soroll fem a Barcelona?

A càrrec del departament d’Avaluació i Gestió Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona tindrà lloc aquesta activitat que consistirà en mesurar, a través de sonòmetres, espais acústicament més tranquils i espais amb més trànsit.

L’objectiu de l’activitat és que la ciutadania prengui consciència durant una estona de l’existència del soroll ambiental a la ciutat i també que pugui fer propostes per contribuir a disminuir-lo a través de l’experimentació i manipulació de diferents recursos.

Tindrà lloc dilluns 22 d’abril a Ciutat Vella (plaça del Poeta Boscà) i a Sants Montjuïc (Jardins de la Rambla de Sants); dimecres 24 d’abril a l’Eixample (carrer Viladomat-avinguda del Paral·lel) i a Gràcia (Jardinets de Gràcia); i dijous 25 d’abril a Sant Martí (plaça del Mercat del Clot) i a Horta-Guinardó (plaça Pastrana).

Recursos educatius per a les escoles

Des de Barcelona + Sostenible han preparat una sèrie de recursos destinats als centres educatius per tal que puguin posar en relleu la importància de buscar solucions per la contaminació acústica que s’esdevé especialment als entorns urbans.

Primera edició 2024 de la campanya “Frenem el soroll”

Del 29 d’abril al 6 de maig es durà a terme la primera edició corresponent al 2024 de la campanya de sensibilització pel soroll de ciclomotors i motocicletes que aquests darrers anys s’ha dut a terme a diverses zones de la ciutat.

ACUSTICAT

Barcelona participa també en aquest congrés català que se celebra els dies 24 i 25 d”abril a Manresa. I alhora es prepara per presentar la propera edició, al 2026.

El departament d’Avaluació i Gestió Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona serà l’encarregat, a les 11.15 hores, de dirigir la ponència “Les terrasses en la via pública d’establiments de restauració en els mapes estratègics de soroll: la necessitat de la seva incorporació. Metodologia, resultats i comparativa”.

Més informació de la Setmana Sense Soroll 2024 a Barcelona.