Barcelona convoca una assemblea deliberativa per decidir accions davant l’emergència climàtica

14/07/2022 - 14:55 h

Emergència climàtica. L’Assemblea Ciutadana pel Clima se celebrarà a partir del setembre amb la participació de 100 persones entre els 16 i els 75 anys escollides per sorteig

L’Assemblea Ciutadana pel Clima se celebrarà a partir del setembre amb la participació de 100 persones entre els 16 i els 75 anys escollides per sorteig

Barcelona és una de les primeres ciutats que desenvolupa una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic en l’àmbit local seguint experiències internacionals recents com l’assemblea pel clima francesa, l’assemblea climàtica escocesa o l’assemblea ciutadana pel clima espanyola

El grup escollit de representants presentarà al govern i als grups municipals el document final amb les recomanacions de propostes per fer front a l’emergència climàtica resultants del procés deliberatiu

L’Assemblea Ciutadana pel Clima és la segona assemblea deliberativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona després del Fòrum Jove BCN

Pas endavant de Barcelona per tal d’incorporar les demandes dels ciutadans i ciutadanes a les accions per fer front a l’emergència climàtica. Es posa en marxa l’Assemblea Ciutadana pel Clima en la qual un seguit de ciutadans i ciutadanes residents a la ciutat, triades de forma aleatòria, mantenint la representativitat social i territorial, debatran de forma presencial les mesures necessàries per tal de fer front a l’emergència climàtica.

El Plenari del Consell Municipal del  23 de juny va aprovar una proposició per impulsar aquest procés deliberatiu de 100 persones entre els 16 i els 75 anys per debatre la situació d’emergència climàtica a la ciutat i que concretarà accions i solucions per a millorar-la, tot donant resposta a la pregunta: Què podem fer per a fer front a l’emergència climàtica?

L’Assemblea Ciutadana pel Clima es duu a terme al conjunt de la ciutat de Barcelona, tot i que les propostes d’aquesta deliberació poden incloure propostes limitades a un barri o districte. A més es conforma una Comissió de Seguiment de l’Assemblea amb la presència de representants del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, entitats significatives en la lluita contra el canvi climàtic, els grups polítics municipals, la Regidoria de Participació, la Regidoria d’Emergència Climàtica i persones representants de l’Assemblea.

Els canals de participació per l’Assemblea Ciutadana pel Clima són els següents:

  • Debats i sessions presencials deliberatives amb les persones participants
  • La plataforma de participació digital barcelona

Barcelona és una de les primeres ciutats que desenvolupa una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic en l’àmbit local seguint experiències internacionals com l’assemblea pel clima francesa, l’assemblea climàtica escocesa o l’assemblea ciutadana pel clima espanyola.  L’Assemblea Ciutadana pel Clima és la segona assemblea deliberativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. La primera va ser el Fòrum Jove BCN.

La ciutat està compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i aquest procés deliberatiu ha de servir per conèixer de primera mà les reflexions i necessitats de la ciutadania de Barcelona per fer front a la crisi climàtica.

Fases de l’Assemblea Ciutadana pel Clima:

  • Fase 1 de selecció, informació i sorteig

Fase informativa d’enviament de la carta de convocatòria de l’Assemblea Ciutadana pel Clima i la pregunta que vol contestar aquest procés deliberatiu. La informació s’envia a una mostra de 20.000 persones entre 16 i 75 anys.

La pre-selecció de les participants es basa en una sèrie de criteris d’estratificació social en funció del sexe/gènere, l’edat, l’origen i el barri on es viu. A partir de la voluntat explícita de participar-hi per part de les persones pre-seleccionades s’acaba de concretar la composició final de forma aleatòria, assegurant que correspongui a una mostra representativa demogràficament i socioeconòmica de la ciutadania de Barcelona.

A partir de les persones que contestin el qüestionari es farà un segon sorteig per decidir les 100 persones participants i les 100 substitutes que siguin el més representatives possible de la ciutadania de Barcelona.

Aquesta fase està previst que es desenvolupi fins la primera quinzena de setembre de 2022.

  • Fase 2 debat d’agenda

Aquestes sessions tenen per objectiu definir quins temes troben més centrals per contestar la pregunta formulada a l’Assemblea Ciutadana pel Clima. Es treballarà en plenari i en grups reduïts d’un màxim de 10 persones i es realitzaran càpsules formatives sobre emergència climàtica.

Aquesta fase tindrà lloc durant la segona quinzena de setembre de 2022.

  • Fase 3 de debats temàtics

En aquesta fase es realitzaran diverses sessions de debat temàtic reproduint  metodologies del debat experimentades  a  les sessions d’agenda: treball en plenari i grups reduïts i intervencions de persones expertes.

Segons els temes seleccionats a les sessions del mes de setembre s’elaboraran les dinamitzacions específiques per part de l’equip dinamitzador responsable de la conducció i facilitació de les sessions.

Aquesta fase tindrà lloc entre octubre i novembre de 2022.

  • Fase 4 de votació, exposició i retorn de propostes

Les persones participants a l’Assemblea Ciutadana treballaran amb l’equip dinamitzador per fer el document de resultat del procés amb les recomanacions informades per l’Ajuntament de Barcelona. També escolliran un grup de representants que farà de portaveu per la seva presentació.

La sessió de tancament i votació de les propostes i recomanacions per part de les persones participants a l’Assemblea Ciutadana pel Clima està prevista per al mes de desembre.

El grup escollit de representants de l’Assemblea entregarà i exposarà el document final amb les recomanacions de propostes per fer front a l’emergència climàtica resultants del procés deliberatiu al govern i als grups municipals. Aquesta sessió està prevista pel mes de gener de 2023.

El document final amb les recomanacions de propostes s’exposaran a la web municipal, a la plataforma Decidim.barcelona i també en l’òrgan reglat de participació, el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i els seus grups de treball de canvi climàtic.

L’equip de govern donarà resposta per escrit a les propostes presentades per l’Assemblea Ciutadana pel Clima.

  • Fase 5: de seguiment

Es preveu que la Comissió de Seguiment s’encarregui de l’impuls i del seguiment del desenvolupament i l’execució de les propostes aprovades o validades per executar-se.

Una experiència estesa arreu del món

En els fòrums o assemblees deliberatives, un grup de ciutadans i ciutadanes seleccionats a l’atzar, representatius de la ciutadania de Barcelona (a partir d’un sorteig estratificat), participen en un procés deliberatiu guiat per elaborar una sèrie de recomanacions col·lectives que inspiraran i informaran a les autoritats públiques. Existeixen diversos models de processos deliberatius com poden ser: Assemblees Ciutadanes, Jurats Ciutadans, Conferències de Consens, Cèl·lules de Planificació i Enquestes Deliberatives entre d’altres.

La Democràcia deliberativa pretén  impulsar que les decisions polítiques siguin el resultat d’un debat just i raonat entre la ciutadania. Aquesta metodologia de democràcia directa permet donar veu a persones de tots els estrats socials en les deliberacions, per influir directament en les decisions polítiques en polítiques sectorials.

Recentment, l’assemblea ciutadana pel clima espanyola va presentar un total de 172 recomanacions per tal de prendre mesures davant l’amenaça del canvi climàtic i davant la necessitat d’actuar quant abans per tractar els seus impactes. En altres països com França, Irlanda o Escòcia també s’han impulsat assembles ciutadanes similars així com en ciutats com Grenoble, París, Berlín o Amsterdam, entre d’altres.

Més informació