Des de l’aprovació del Pla Clima i amb la Declaració de l’Emergència Climàtica, l’Ajuntament i la ciutadania estan desenvolupant tot un seguit d’accions per donar resposta als objectius establerts.

Es tracta de propostes vinculades a l’adaptació, la mitigació i la justícia climàtica que es deriven d’actuacions en la via pública i en la mobilitat, en matèria energètica, d’impuls a la sobirania alimentaria, per la reducció dels residus i per la sensibilització sobre el canvi climàtic entre altres.

Algunes de les més destacades són:

Refugis climàtics

Onades de calor

Preparar la ciutat i fer-la més resilient davant l’augment de la temperatura global és un dels eixos que recull la Declaració d’emergència climàtica.

Més informació

Formació en pobresa energètica i resiliència climàtica

Justícia Climàtica

La població de Barcelona és especialment vulnerable al canvi climàtic. Per això, a banda d’abordar la reducció d’emissions, s’han d’implementar mesures d’adaptació i justícia climàtica.

Més informació

Exposició itinerant: Barcelona respon a l’emergència climàtica

L’objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer de manera pedagògica, interactiva i propera la realitat l’emergència climàtica a Barcelona.

Més informació

Subvencions pel Clima

Aquesta convocatòria de subvencions busca incentivar projectes que promoguin la lluita contra la crisi climàtica i propostes de solucions per assolir els objectius que s’estableixen al Pla Clima i a la Declaració d’emergència climàtica.

Més informació

 

Escoles refugi

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut el finançament de l’Urban Innovation Action (UIA), un programa de la Comissió Europea per al projecte “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”, que planteja intervencions en onze escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament).

Més informació

Marató per l'Emergència Climàtica

Durant tot el mes de febrer, un total de 72 edificis i equipaments municipals han de reduir els consums d'energia i aigua, i reduir els residus o reciclar-los. Setmanalment es fa un control dels consums, i es comprova si s'han aconseguit reduir respecte als consums dels anys anteriors. L’estalvi que s’aconsegueix es tradueix en una quantitat de diners que es destina a un projecte de creació d’horts socials en cobertes municipals.

Més informació

Cobertes verdes

L’any 2017 s’ha llançat el primer concurs de cobertes verdes, amb l’objectiu de promoure la creació de cobertes verdes en edificis d’habitatges, equipaments docents, sanitaris o d’altres usos.

Més informació

Mercats de pagès

Els mercats de pagès són espais de venda directa en places i carrers de la ciutat, on és el mateix pagès o pagesa qui ven els seus productes, i on podem adquirir queviures de temporada, frescos, locals, més justos socialment i ambientalment, i també més saludables.

Més informació

Aules ambientals

Són serveis d’educació i informació ambiental, situades als centres cívics de diferents barris o districtes de Barcelona. Les aules ambientals organitzen activitats, visites i tallers; ofereixen recursos, cedeixen espais a tota la ciutadania i, en definitiva, promouen l’educació ambiental i la cultura de la sostenibilitat a través de la participació veïnal.

Més informació

Punts d’assessorament energètic

Els punts d’assessorament energètic (PAE) són equipaments universals, dirigits i utilitzats per tota la ciutadania on s’informa de com reduir els consums energètics i com evitar talls de subministrament.

Més informació

Superilles

El programa de superilles suposa per a la ciutat de Barcelona beneficis en termes de mobilitat sostenible, espais guanyats per a places i espais tranquils, inclusió social, verd urbà i biodiversitat, optimització de l’ús dels recursos i gestió intel·ligent, entre altres aspectes.

Més informació

Zona de baixes emissions

La zona de baixes emissions de l’àmbit rondes de Barcelona és una àrea de més de 95 km2 que inclou Barcelona i els municipis circumdants a les rondes on es restringeix progressivament la circulació de vehicles més contaminants. Aquesta és una de les mesures municipals per vetllar per la qualitat de l’aire que respirem i garantir el dret a la salut a la ciutat.

Més informació

Dones i clima

Barcelona vol ser una ciutat pionera per impulsar el lideratge femení en la lluita contra el canvi climàtic i, per això, s’ha adherit al programa Women4Climate de la xarxa de ciutats C40.

Més informació