Dia Mundial de l’Eficiència Energètica

04/03/2021 - 12:51 h

Energia. El 5 de març se celebra el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, amb l’objectiu de posar en valor la importància d’un consum racional i eficaç dels recursos energètics.

El desenvolupament energètic ha donat lloc a grans avenços científics i tecnològics que han millorat significativament la nostra qualitat de vida i el nostre benestar. Ens ha permès il·luminar les nits, desplaçar-nos per tot el planeta ( i fins i tot arribar a d’altres) o fer més fàcil el nostre dia a dia amb aparells com la rentadora, el rentaplats o el microones. 

És vital treballar per estalviar energia a casa i a la feina, no només per contribuir a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, sinó també per reduir la factura elèctrica. És important apostar per la sobirania energètica, per reduir el consum d’energia mitjançant l’eficiència, per l’ús responsable de l’energia, per l’autoconsum i una màxima generació energètica local, utilitzant els recursos propis, ja siguin renovables (com el sol) o residuals, i assegurar un subministrament bàsic per tota la ciutadania.

El model actual es basa en el consum d’energia fòssil, que s’ha d’importar i és una de les principals fonts d’emissions de gasos amb efecte hivernacle. En canvi, l’energia generada a partir de recursos locals (renovables i residuals) representa només el 2% del total que es consumeix a la ciutat.

Per saber-ne més

A continuació us presentem diferents recursos que us permetran reflexionar sobre l’ús de l’energia i descobrir com fer-ne un consum més eficient: 

-Idees per estalviar energia a la llar i a la feina

Guia d’estalvi energètic

6 claus per estalviar aigua i energia a casa (Revista Opcions):

Calculadora energètica: una eina  per descobrir quanta energia consumiu a la vostra llar. 

-Far de Sol (entrevista en profunidtat) a Antonio Turiel: “Créixer per créixer és la filosofia d’un tumor”. 

I recordeu,  si teniu dubtes sobre estalvi energètic i energies renovables, us podeu dirigir a un dels 11 punts d’Assessorament Energètic que hi ha distribuïts per la ciutat. També, des de La Fàbrica del Sol, podem resoldre les vostres consultes referents a aquest tema, enviant un correu a: lafabricadelsol@bcn.cat.