El compliment dels objectius de l’Agenda 2030 a Barcelona avança tot i el context de crisi

06/04/2023 - 11:47 h

Ja s’ha fet públic l’informe anual de seguiment i avaluació dels objectius marcats per l’Agenda 2030 a la capital catalana i d’ell es desprèn que la ciutat avança tot i el panorama de crisi

Ja s’ha fet públic l’informe anual de seguiment i avaluació dels objectius marcats per l’Agenda 2030 a la capital catalana i d’ell es desprèn que la ciutat avança tot i el panorama de crisi

El 2022 és un any que passarà a la història per un fet que ha marcat Europa: lesclat de la guerra a Ucraïna. La invasió russa no només ha destrossat Ucraïna si no que ha derivat en molts altres factors com laugment de preu de moltes matèries primeres a tot el continent. Tot i aquest ambient de crisi, Barcelona avança en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca lAgenda 2030, tal i com es desprèn de linforme anual de seguiment i avaluació dels objectius marcats per lAgenda 2030.

Barcelona, més forta davant el context de crisi

Tal i com indiquen la tercera tinent dalcalde de Barcelona, Laia Bonet, i la Comissionada de lAgenda 2030 de Barcelona, Bàrbara Pons, en un context de canvis i shocks”, Barcelona ha sigut capaç de trobar el camí per no defallir en el compromís del compliment dels objectius marcats per lAgenda. Tot i els resultats esperançadors de linforme, ambdues semplacen a accelerar per fer realitat els ODS quan tot just queden set anys per la data marcada; el 2030.

Linforme, que també es pot consultar en castellà i en anglès, destaca entre molts altres aspectes, els resultats positius que fan referència a lODS número 13: Acció pel clima”. Els resultats de linforme posen de relleu que, tot i que les onades de calor excessiva i sostinguda, es preveuen cada vegada amb més freqüència, lAjuntament està preparat perquè al 2030, el 100% de la població tingui a menys de 300 metres un espai de refugi climàtic i un jardí daigua per districte. Això es podrà aconseguir perquè aquest 2022 ja hi havia un 95% de ciutadans ja tenia instal·lacions daquest estil a menys de 10 minuts a peu del seu domicili.

Una altra dada d’èxit es pot trobar en lODS número 4: Garantir una vida sana i promoure el benestar de totes les persones a totes les edats”. Agafem com a exemple la taxa de mortalitat prematura en menors de 5 anys presenta pocs canvis els darrers cinc anys i se situa en 43,4 defuncions per cada 100.000 habitants. En relació a la mortalitat neonatal, tot i el repunt de la darrera dada disponible (de lany 2019) fins a les 2,5 defuncions per 1.000 nadons nascuts vius, si contemplem tota la sèrie estadística es manté a nivells molt baixos i propers a la fita 2030.

Lequador dels ODS

El panorama de crisi actual no atura la lluita per lassoliment dels ODS en el moment en que es troben a lequador de la seva vigència (2016-2030). És per això, que aquest 2023 serà un any clau per determinar la capacitat dincidència de lAgenda 2030 a lesfera local. Enguany, les Nacions Unides organitzaran una cimera extraordinària al mes de setembre per fer balanç de la situació i rellançar lacció a escala global. Barcelona shi podrà presentar amb el cap ben alt i orgullosa de treballar amb constància pel compliment dels ODS.