L’educació ambiental, molt present en l’activitat de la Xarxa

24/01/2024 - 13:14 h

Amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el pròxim 26 de gener, us presentem un tast d’iniciatives d’organitzacions de la Xarxa.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el pròxim 26 de gener, us presentem un tast d’iniciatives d’organitzacions de la Xarxa que es duen a terme des d’aquest sector clau per avançar cap a la sostenibilitat ambiental.

Formar una població mundial conscient i preocupada amb el medi ambient i els problemes associats, i que tingui coneixement, aptitud, actitud, motivació i compromís per treballar individual i col·lectivament en la cerca de solucions per als problemes existents i per prevenir-ne de nous. Aquestes són les fites que marquen els principis de l’Educació Ambiental en el marc dels programes de les Nacions Unides.

Moltes organitzacions de la Xarxa B+S tenen la seva acció orientada directament a assolir aquests mateixos objectius, i moltes d’altres, tot i no ser dedicar-s’hi específicament, també duen a terme activitats complementàries d’Educació Ambiental en els seus projectes.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, us presentem algunes de les seves iniciatives:

Congrés Nacional d’Educació Ambiental

Sota el lema “Construint comunitats cap a la justícia ecosocial”, el 25, 26 i 27 de gener de 2024 tindrà lloc una nova edició del Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA), un dels principals espais de trobada d’aquest sector professional a Catalunya.

Nusos Cooperativa

Aquesta organització promou la cultura científica i la sostenibilitat per a la transformació social mitjançant la participació, la comunicació, la formació i l’acompanyament, l’assessorament i l’educació. Una iniciativa destacada és el projecte comunitari Som i serem… cucs de terra. Experiències de vermicompostatge comunitari que ha involucrat diferents agents i públics fomentar l’acció ciutadana i els canvis d’hàbits i models des de la cultura científica.

Anèl·lides

És una organització que promou el coneixement i l’estima cap al medi marí, mitjançant la divulgació, l’educació i la recerca. El servei d’Educamar ofereix, a través d’activitats originals, un complement a l’aprenentatge realitzat per nens, nenes i joves en els centres educatius i dona un valor afegit als coneixements dels adults amb sortides educatives.

Eduxarxa

És una cooperativa especialitzada en consultoria educativa, que dissenya i acompanya projectes educatius transformadors. El projecte Enlaria’t ofereix un ampli ventall d’activitats de recerca i experimentació als centres educatius per fomentar la sensibilització i educació ambiental de l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

Solidança

Cercle Zero és un portal d’activitats d’educació ambiental i prevenció de residus impulsat Solidança D’entre les iniciatives que proposen hi ha tallers, xerrades i serveis d’autoreparació dirigits a centres educatius i a la ciutadania en general.

CATEB

El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona completa la seva acció principal amb el programa  Apropem l’arquitectura tècnica als joves. Es tracta de tallers dirigits a escoles i instituts sobre temàtiques afins a la professió i que permeten entendre diferents contextos relacionats amb la construcció i l’edificació, molts d’ells centrats en la sostenibilitat a través de l’eficiència energètica.

Anthesis Lavola

Des del compromís amb la sostenibilitat i la vocació per l’educació per al desenvolupament sostenible aquesta organització contribueix a inspirar les persones a sumar-se a processos de transformació individual i col·lectiva.  A-prenem el Sol és un projecte adreçat a centres educatius que tenen una instal·lació solar fotovoltaica perquè aquesta esdevingui un factor d’aprenentatge per a l’alumnat sobre què és el canvi climàtic, les energies renovables i la transició energètica.

Barris + Sostenibles

El programa municipal que vetlla per la promoció de la cultura de la sostenibilitat a través d’accions i activitats als barris de Barcelona, organitza juntament amb Joves de Barcelona la xerrada interactiva Ecotips per ser més sostenible per fer arribar als joves idees i eines pràctiques per adquirir hàbits sostenibles en el seu dia a dia al voltant de quatre àmbits clau: oci, tecnologia, moda i cosmètica. Tindrà lloc el dimecres 24 de gener a les 18h al Centre d’Informació d’Assessorament (CIAJ) en el marc de la celebració del Dia Mundial de l’Educació Ambiental.