Mesures anti Covid a la via pública, Superilla Barcelona i refugis climàtics

13/11/2020 - 10:55 h

Medi Ambient. La primera sessió de la Taula d'Emergència Climàtica i Medi Ambient s'ha realitzat de manera telemàtica a causa de les restriccions sanitàries per la Covid-19.

La primera sessió de la Taula d'Emergència Climàtica i Medi Ambient s'ha realitzat de manera telemàtica a causa de les restriccions sanitàries per la Covid-19. Els punts de l'ordre del dia han estat les mesures adoptades a l'espai públic en el marc de la covid19, el projecte Superilla Barcelona, i els refugis climàtics i millores de les escoles.

Com a presentació, el regidor del Districte, Jordi Martí Grau, ha destacat que la celebració de la Taula ha d’acompanyar un dels objectius principals que tenim en aquest mandant, el canvi climàtic, que “condiciona la salut i la qualitat de vida de les persones a les ciutats”. Una transformació que “no poden fer sols els governs locals si no van en aliança amb els sectors i moviments socials més exigents”.

Xavier Matilla, Arquitecte en Cap de l’Ajuntament, ha esgranat les actuacions d’urbanisme tàctic realitzades a la via pública per donar més espai als vianants, destacant les actuacions que es realitzaran properament, com el nou carril bici d’Aragó al costat Mar i l’ampliació de les voreres de Ronda Universitat.

Respecte a les ampliacions tàctiques de voreres al carrers Rocafort (entre av. Roma i Gran Via), carrer Girona (entre Diagonal i Gran Via) i carrer Consell de Cent (entre Rocafort i Girona), Matilla ha informat que es transformaran en eixos verds a finals de 2021 o principis de 2022.

Superilla Barcelona

Sobre la Superilla Barcelona, l’Arquitecte en Cap a ha ressaltat que representa un canvi d’escala: “passem d’uns àmbits acotats i d’efecte oasi a una lògica oberta i amb vocació de canvi sistèmic”. El percentatge de superfície verda augmenta amb el nou projecte. Els plecs del concurs especifiquen que almenys un 10% de la superfície ha de ser verda -la Superilla de Sant Antoni en té un 7%-, el que significa 6,6 ha. Una transformació que haurà d’estar molt vinculada també a les activitats en planta baixa i als equipaments de proximitat. Quan finalitzi s’hauran guanyat 21 noves places a les cruïlles, amb una superfície similar a algunes places de Gràcia.

Refugis climàtics

Jaume Bernades, responsable de Refugis Climàtics de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat les característiques d’aquest projecte, adaptat a les característiques de cada escola participant. A l’Eixample s’ha implantat a l’escola Els Llorers, on s’ha creat un espai de frescor entorn la pista esportiva, amb una nova pèrgola de fusta amb aigua, un jardí mediterrani i un recorregut d’ombra al pati.

Durant el transcurs de la Taula també es va donar resposta a les preguntes plantejades amb antelació per part d’entitats de l’Eixample i ciutadans i ciutadanes particulars.